Компаніївка
Переглядів: 333

Гігієна рук важлива

gigiena

 

Де б ви зараз не перебували – в укритті чи вдома – не забувайте про гігієну рук! Адже це дозволяє знизити рівень поширення інфекційних захворювань.

На брудних руках є велика кількість небезпечних мікроорганізмів. Через навіть незначні подряпини чи ранки вони можуть спричиняти вірусні захворювання, бактеріальні, грибкові та кишкові інфекції, гельмінтози тощо.

Ви можете перенести небезпечні мікроорганізми з рук на слизову оболонку очей або носа, а отже, захворіти.

Більшості інфекцій, що передаються через брудні руки, можна запобігти завдяки дотриманню гігієни. Тому, якомога частіше й ретельніше мийте руки водою із милом протягом 40 секунд. За відсутності можливості помити руки, застосовуйте антисептик для рук із вмістом спирту не менше 70%

Але варто пам’ятати, антисептик може знищити більшість патогенних мікроорганізмів, але не всі. Наприклад, збудник Clostridium difficile, що викликає важке ураження кишечника, є стійким до дії спиртовмісних дезінфекційних засобів. Також антисептик не видалить із поверхні рук яйця паразитів та не знешкодить токсичні речовини, якими руки можуть бути забруднені.

Як слід дотримуватися гігієни рук

✋ Мийте руки:
🔹 перед прийомом їжі;
🔹 після відвідування туалету;
🔹 після приходу з вулиці;
🔹 коли руки візуально забруднені;
🔹 перед надяганням та після зняття засобів індивідуального захисту, таких як медична маска або респіратор.
✋ Процес миття має тривати не менше 40 секунд.
✋ Намилюйте руки так, щоби мило вкривало всі поверхні кистей. Приділяйте особливу увагу таким ділянкам: зовнішня поверхня долонь, проміжки між пальцями, пучки пальців та великі пальці.
✋ За можливості для висушування рук після миття користуйтесь одноразовими паперовими рушниками або індивідуальним тканинним рушником.
✋ Закривайте кран використаним паперовим рушником, адже ви щойно відкривали його брудними руками.

Мінімальний час для обробки рук  антисептиком – 30 секунд
✅ 70% – вміст спирту в антисептику;
✅ 3 мл антисептику для однієї процедури гігієнічної обробки рук.