Компаніївка
Переглядів: 778

Застосовування програмних РРО під час здійснення розрахункових операцій.

 

З 01 серпня 2020 року суб’єкти господарювання розпочали застосовувати програмні РРО під час здійснення розрахункових операцій. Відтепер як альтернатива касовим апаратам, застосовуються програмні РРО, які встановлюються на гаджети (смартфон, планшет, комп’ютер чи інший будь-який гаджет, який має операційну систему та підключення до мережі Інтернет).

Наразі ДПС пропонує бізнесу безкоштовні програмні РРО, які розміщені на вебпорталі ДПС у відповідному розділі банеру «Програмні РРО».

З 1 серпня 2020 року до застосування ПРРО мають можливість перейти за власним бажанням будь-які суб’єкти господарювання, які:

застосовували класичні РРО і вирішили застосовувати програмні РРО, у тому числі з причини закінчення строку експлуатації класичних РРО або незручностей, пов’язаних із застосуванням класичних РРО, наприклад у сфері Інтернет-торгівлі;

не застосовували класичні РРО, але досягли обсягів або розпочали діяльність, при яких застосування реєстраторів є обов’язковим, і обрали для застосування не класичний, а програмний РРО;

учасники платіжних систем, які застосовують програмно-технічні комплекси самообслуговування з приймання готівки для подальшого її переказу, які до цього мали вже застосовувати РРО і для яких з 1 серпня посилені вимоги та встановлено, що використання ПТКС, не переведених у фіскальний режим (не обладнаних переведеними у фіскальний режим РРО та/або ПРРО), забороняється.

Винятком є АЗС. Вони не можуть використовувати ПРРО.

Законодавством не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання нарівні з класичним  РРО програмного реєстратора розрахункових операцій.

Звертаємо увагу, що у разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати ПРРО замість апаратного РРО, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати.

Другий етап розпочнеться з 1 січня 2021 року, коли буде розширено перелік видів діяльності, для яких використання РРО є обов’язковим, та запроваджено механізм «кешбек».

Пошук чеків можна здійснити через Електронний кабінет
(cabinet.tax.gov.ua).

Обов’язкове використання РРО або ПРРО для ФОП – платників єдиного податку II, ІІІ, IV груп незалежно від видів діяльності почнеться з 1 квітня 2021 року.

РРО та/або ПРРО не потрібно використовувати платникам єдиного податку І групи, а також фізичним особам, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства.

У разі виникнення технічних чи методологічних запитань можна звертатись до Контакт-центру ДПС за телефоном 0 800 501 007. Окрім того, консультацію щодо роботи програмних РРО можна отримати в Центрах обслуговування платників.