Компаніївка
Переглядів: 1326

Чим загрожує громадянину участь у обігу наркотичних речовин

Проблема з наркотичними речовинами як в світі в цілому, так і в Україні зокрема стоїть досить гостро. Особливо вона загострилася з появою анонімних месенджерів і можливості аж до декількох метрів позначити точку на карті в будь-якій локації і, таким чином, заховати з метою незаконного поширення що завгодно і де завгодно. В даному контексті, щоб не спокушати громадянина, варто зазначити наслідки зберігання і розповсюдження наркотиків, які йому загрожують.

Систему заходів в Україні, спрямованих проти незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживання ними визначає Закон України № 63/95-ВР. Правові та організаційні засади державної політики щодо такого обороту визначає Закон України № 530-V. Він також встановлює порядок державного контролю, повноваження органів виконавчої влади, права та обов'язки фізичних і юридичних осіб в даній сфері.

Згадані законодавчі акти (оскільки містять термінологію, пов'язану з обігом наркотичних речовин) допоможуть розібратися з правовими категоріями Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі також - КУпАП) та краще розуміти статті, які стосуються зберігання і вживання наркотиків. Наприклад, закон № 530-V розкриває правову категорію «виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин», яка досить часто зустрічається в статтях кримінального кодексу і КУпАП.

Адміністративну відповідальність за зберігання наркотиків або психотропних речовин, їх незаконні виробництво, придбання, перевезення, пересилання без мети збуту і в невеликих розмірах передбачено статтею 44 КУпАП. Такі дії тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти п'яти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до шістдесяти годин, або адміністративний арешт до 15 діб.

Тут-таки варто пояснити ряд моментів. По-перше, на сьогодні неоподатковуваний мінімум доходів громадян становить 17 гривень. Тобто, мінімальний штраф становитиме 425 гривень, а максимальний 850. При цьому, в санкції передбачені також інші види покарання і на вибір судді з приводу застосування того чи іншого стягнення будуть впливати такі обставини, як: щире розкаяння винного; вчинення правопорушення неповнолітнім; вчинення правопорушення в стані сп'яніння; повторне протягом року вчинення однотипного правопорушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню; вчинення правопорушення особою, яка раніше вчинила кримінальний злочин; втягнення неповнолітнього в правопорушення. Крім того в разі, якщо громадянин, який справив, виготовив, придбав, зберігав, перевозив, пересилав наркотичні засоби або психотропні речовини в невеликих розмірах без мети збуту, добровільно здасть їх, то він буде звільнений від відповідальності за дії, передбачені цією статтею.

По-друге, виникає питання: що таке наркотичні засоби або психотропні речовини? Розібратися допоможе постанова Кабінету Міністрів України № 770 від 6 травня 2000 року, якою затверджено перелік наркотичних засобів / психотропних речовин, обіг яких заборонено / обмежено і стосовно яких допускаються виключення деяких заходів контролю. Оскільки при виявленні і затриманні особи з підозрою в порушенні статті 44 КУпАП визначити природу речовини, що належить затриманому, не є можливим, встановлювати, чи є речовина наркотичною або психотропною, буде експерт в рамках відповідної експертизи. При цьому, про вилучення таких речовин в обов'язковому порядку повинен бути складений протокол або зроблений відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення, про огляд речей або адміністративне затримання (що робити в разі, якщо Вас затримала поліція можна прочитати тут - Затримання поліцією. Пам'ятаємо про права, не забуваємо про обов'язки.

Вплив розмірів наркотичних засобів на міру покарання

По-третє, варто розібратися в поняттях «невеликі розміри», «вага наркотиків». Тут варто ознайомитися з наказом Міністерства охорони здоров'я України № 188 від 01.08.2000, яким затверджено таблиці невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних речовин. Наприклад, невеликими будуть розміри канабісу * (* цілі, або в різного ступеня подрібнення будь-які частини рослини роду конопель або їх суміш (за винятком дозрілого насіння) незалежно від того, піддавалися вони екстракції, деструкції, гниттю або враженню пліснявою) вагою до 5 грам .

Виходячи з диспозиції статті 44 КУпАП можна зрозуміти, що в разі, якщо вага наркотичних речовин, передбачених наказом № 188, буде більше, ніж «невелика», діяння злочинця будуть вже охоплюватися нормами Кримінального кодексу України.

Незаконний оборот наркотиків і відповідальність за поширення наркотиків в рамках кримінального кодексу

У кримінальному ж кодексі злочинам по темі консультації присвячений цілий розділ під номером 13. Цікаві читачеві статті за зберігання і вживання наркотичних речовин - статті 307, 309, 310, 316 КК. Там також можна дізнатися відповідь на найпопулярніше питання «Скільки дають років за розповсюдження наркотиків?».

Кримінальна відповідальність за зберігання наркотиків передбачена статтею 309 КК України. Відповідно до положень даної статті незаконне виробництво, зберігання, виготовлення, придбання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту караються штрафом від 1700 до 5100 гривень або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців , або обмеженням волі на строк до п'яти років.

Якщо порівняти диспозицію цієї статті і статті 44 КУпАП, то стягне ясно, що грань між ними полягає, по-перше, в розмірах наркотичних засобів (зберігання канабісу вагою 6 грамів буде вже приводом для притягнення до кримінальної, а не до адміністративної відповідальності оскільки 6 грам відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я України № 188 від 01.08.2000 буде вже вважатися великим розміром), по-друге, в тому, що можна в теорії отримати реальний термін за виготовлення наркотиків навіть в невеликих розмірах, оскільки частина 1 статті 44 КУпАП, на відміну від статті 309 КК України, не охоплює категорію «виготовлення» наркотичних засобів. При цьому, відповідно до закону України № 60/95-ВР, саме серійність є тією суттєвою ознакою, що відрізняє «виробництво» від «виготовлення». Чому, виходячи з логічного тлумачення цих норм, за виробництво (серійність виготовлення) наркотичних речовин в невеликих розмірах передбачена адміністративна відповідальність, а за виготовлення (одиничний випадок) - кримінальна, - питання відкрите.

При всьому, передбачено звільнення від кримінальної відповідальності, якщо особа, яка вчинила діяння, передбачене частиною 1 статті 309 КК, добровільно звернеться до лікувального закладу і почне лікування від наркоманії. При цьому, вирішуючи питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності на такій підставі, суд буде встановлювати, чи дійсно обвинувачений страждав наркоманією і вимагав лікування, чи дійсно він звернувся до лікувального закладу і проходив лікування добровільно, а не вимушено і чи дійсно ставить він метою вилікуватися від наркоманії, а не ухилитися таким чином від відповідальності за скоєний злочин.

Отримати юридичну консультацію або роз’яснення з правових питань можна:

  • • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;
  • • поставити питання в повідомленні на електронну адресу центру Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.;
  • • поставити запитання в месенджер фейсбук-сторінки системи БПД https://www.facebook.com/Kropyvnytskyi.1.Centre.BVPD/;
  • • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/;
  • • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;
  • • прочитати правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid.