Компаніївка
Переглядів: 1968

Все, що потрібно знати про додаткові види грошового забезпечення та перерахування військової пенсії

Тема пенсійного забезпечення військовослужбовців є зараз дуже актуальною. Адже для багатьох військових пенсіонерів пенсія є єдиним джерелом існування. Але звертаючи увагу на постійні зміни в законодавстві з питань нарахування та перерахунку пенсій військовим, а також визначення тих складових на підставі яких розраховується пенсія, рідкісне підвищення пенсії для військових, приходимо до висновку, що дана тема поки що проблематична і не всі військові пенсіонери знають про свої права щодо перерахунку належних їм пенсійних виплат у разі збільшення грошового забезпечення.

Що повинен знати про пенсії військовий пенсіонер

Спеціальним законом, що регулює правовідносини в сфері пенсійного забезпечення громадян України з числа осіб, які перебувають на військовій службі, службі в органах внутрішніх справ, є Закон України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб" від 09.05.1992 року № 2262-ХІІ. Цим законом держава гарантує гідне пенсійне забезпечення осіб, які мають право на пенсію, шляхом встановлення їм пенсій не нижче прожиткового мінімуму, визначеного законом, перерахунок призначених пенсій у зв'язку зі збільшенням рівня грошового забезпечення, надання передбачених законодавством державних соціальних гарантій, прийняття на державному рівні заходів, спрямованих на їх соціальний захист.

Відповідно до частини другої статті 9 Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" №2011-XII від 20 грудня 1991 року в склад грошового забезпечення входять:

посадовий оклад, оклад за званням;

щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія);

одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Тридцятого серпня дві тисячі сімнадцятого року було прийнято постанову №704, яка набула чинності 01 березня 2018 року та якою затверджені тарифні сітки розрядів і коефіцієнтів посадових окладів, схеми тарифних розрядів, тарифних коефіцієнтів, додаткові види грошового забезпечення, розміри надбавки за вислугу років, пунктом другим якої встановлено, що грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу складається з посадового окладу, окладу за військовим (спеціальним) званням, щомісячних виплат (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премії) та одноразових додаткових видів грошового забезпечення.

Зокрема, зазначеною постановою номер сімсот чотири встановлено такі додаткові види грошового забезпечення:

надбавка за особливості проходження служби в розмірі до 100 відсотків посадового окладу з урахуванням окладу за військовим (спеціальним) званням та надбавки за вислугу років;

надбавка за службу в умовах режимних обмежень військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу.

Перерахунок пенсій військовим

21 лютого 2018 Кабінетом Міністрів України прийнято постанову про перерахунок пенсій особам, звільненим з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб №103, пунктами 1, 2 якого встановлено з 01.01.2018 року зробити перерахунок пенсій військовим пенсіонерам, яка була призначена відповідно до Закону України від 09.05.1992 року № 2262-ХІІ до 01.03.2018 року (крім пенсій, призначених відповідно до Закону особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ (міліції) і поліцейським), з урахуванням розміру окладу за посадою, військовим (спеціальним) званням, відсоткової надбавки за вислугу років за відповідною або аналогічною посадою, яку особа займала на дату звільнення зі служби, які визначені станом на 01.03.2018 згідно до постанови №704.

Хотілось би звернути увагу, що 05.03.2019 вступило в законну силу рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 12.12.2018 у справі №826 / 3858/18, яким визнано протиправними та нечинними пункти 1, 2 постанови №103 і зміни до пункту 5 і додатку 2 Порядком №45 від 13.02.2008 року. У постанові від 05.03.2019 у справі №826 / 3858/18 Шостий апеляційний адміністративний суд прийшов до висновку, що п.п. 1, 2 Постанови №103 і зміни в п. 5 і додатку 2 Порядку №45 по складових грошового забезпечення для перерахунку пенсій значно звужують зміст і обсяг існуючих прав і свобод, скасовують надбавки, доплати, підвищення та премії, які отримував військовий пенсіонер під час служби, і які враховувалися при попередніх перерахунках пенсій.

Рішення Верховного Суду по перерахунку пенсії військовослужбовцям від 10.10.2019 у справі № 553/3619 / 16-а говорить, що підставою для здійснення дій, спрямованих на перерахунок раніше призначених пенсій, може бути, як відповідна заява пенсіонера та додані до неї документи, так і рішення, прийняте Кабінетом Міністрів України, про що державні органи, визначені Порядком № 45 від 13.02.2008 року, повідомляють орган ПФУ.

Тобто, якщо ви потрапляєте в ту категорію військових пенсіонерів, які мають право на перерахунок пенсій військовим і хочете отримати доплати до пенсії військових алгоритм ваших дій наступний:

Спочатку вам потрібно звернутися в обласний військовий комісаріат з проханням зробити довідку про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії та подачі її в обласний ПФУ.

У випадки відмови видачі вищезгаданої довідки потрібно робити перерахунок пенсії через суд. Позивач в таких випадках повинен звернутися до окружного адміністративного суду за місцем реєстрації проживання або за місцем знаходження відповідача з вимогами визнати протиправними бездіяльність відповідача, а також зобов'язати відповідача вчинити дії зі складання та подання до Головного управління ПФУ в області нову довідку про розмір грошового забезпечення.

Нагадую, що в цьому році було здійснено підвищення пенсії для військовослужбовців на підставі постанови КМУ від 24.12.2019 року. Також були доплати до пенсій військових у вигляді надбавки військовим пенсіонерам, а також проведена індексація пенсій військових пенсіонерів.

Отримати юридичну консультацію або роз’яснення з правових питань можна:

  • • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;
  • • поставити питання в повідомленні на електронну адресу центру Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.;
  • • поставити запитання в месенджер фейсбук-сторінки системи БПД https://www.facebook.com/Kropyvnytskyi.1.Centre.BVPD/;
  • • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/;
  • • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;
  • • прочитати правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid.