Компаніївка
Переглядів: 624

Юристка системи БПД допомогла сестрі встановити опіку над рідним братом

 

Встановлення опіки над недієздатною особою є досить складною та тривалою процедурою, адже особі потрібно в суді доводити свою спроможність виконання обов’язків опікуна. Самостійно пройти процедуру доволі складно, а тому звернення до центрів безоплатної вторинної правової допомоги є кращим варіантом для вирішення такого питання.

Саме з таким питанням звернулась до Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги пані Ірина.

Наталія Цуцман, юристка центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, ознайомилась з матеріалами справи та з’ясувала, що рідний брат пані Ірини є особою з інвалідністю ІІ групи по психічному захворюванню безтерміново і перебуває на обліку у лікаря психіатра з 1995 року.

Внаслідок чого він був визнаний недієздатним, а опікуном був їхній батько. Після смерті батька, сестра є його найближчим родичем. Адже брату пані Ірини потрібна постійна допомога у веденні господарства та догляді.

Наталія Цуцман склала позовну заяву про призначення опікуна недієздатній особі.

Ленінський районний суд міста Кіровограда її задовільнив та призначив сестру опікуном над рідним братом.

Коментує фахівчиня Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Цуцман:

Для того, щоб встановити опіку над особою, яка вже позбавлена дієздатності необхідно:

По-перше, звернутися до органів опіки та піклування з заявою про прийняття рішення про доцільність погодження кандидатури опікуна та винести необхідне подання для суду.

Важливо! Опікун призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з особою позбавленою дієздатності, де враховуються особисті стосунки між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна.

По-друге, подати до суду заяву про встановлення опіки над недієздатною особою, додаючи до неї наступні документи:

  • паспорт та ідентифікаційний код кандидата в опікуни;
  • паспорт та ідентифікаційний код, особи, яка позбавлена дієздатності (у випадку, якщо особа неповнолітня – свідоцтво про народження);
  • рішення суду про позбавлення особи дієздатності;
  • документи, які підтверджують неможливість опікуном здійснювати свої повноваження (наприклад, свідоцтво про смерть);
  • документи, які підтверджують, що стан особи позбавленої дієздатності не змінився (довідки з медичних закладів, де особа позбавлена дієздатності перебуває на обліку, довідка або виписка до акту огляду медико-соціальної експертної комісії та інші);
  • документи, які підтверджують що кандидат в опікуни може виконувати свої обов’язки відносно особи позбавленої дієздатності (довідка про проходження наркологічного та психологічного огляду, характеристика з місця роботи чи місця проживання, медична довідка про стан здоров’я та інші);
  • рішення, подання органів опіки та піклування про доцільність погодження кандидатури опікуна (якщо дане рішення та подання особі не надали, то заяву з відміткою про вручення органам опіки та піклування).

Опіка встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки, або за місцем проживання опікуна.

Особи при подачі заяви про встановлення опіки над недієздатною особою звільнені від сплати судового збору у відповідності до ч. 2 ст. 299 ЦПК України та п. 7 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір».