Компаніївка
Переглядів: 554

Статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

В межах реалізації правопросвітницької кампанії «Я МАЮ ПРАВО!» та кампанії «Відповідальне батьківство», фахівці Компаніївського бюро правової допомоги надають роз’яснення: як отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.
Статус, дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (далі – Статус) надається відповідно до Закону України “Про охорону дитинства” та постанови Уряду “Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів” від 5 квітня 2017 року № 268
Хто має право на отримання Статусу?
Право на отримання статусу має дитина, а також особа, яка під час здійснення антитерористичної операції і заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях не досягла 18 років (повноліття), які внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів:
1) отримали поранення, контузію, каліцтво;
2) зазнали фізичного, сексуального насильства;
3) були викрадені або незаконно вивезені за межі України;
4) залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;
5) незаконно утримувалися, у тому числі в полоні;
6) зазнали психологічного насильства.
Куди звертатись з приводу надання статусу?
• Для дитини, яка має довідку переселенця – в службу у справах дітей за місцем взяття на облік ВПО;
• Для дитини, яка не є переселенцем, але проживає на території, де проводилась антитерористична операція і заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, або за місцем виявлення такої дитини місцевими органами виконавчої влади та/або органами місцевого самоврядування.
Увага! Заявник подає документи до служби у справах дітей, яка безпосередньо веде справу, проте рішення приймає орган опіки та піклування виконавчого органу відповідної місцевої ради.
Якщо дитина залишилася без батьківського піклування, а догляд за нею тимчасово здійснюється родичами або іншими особами (сусідами, знайомими), – документи для прийняття рішення щодо такої дитини готуються службою у справах дітей за місцем виявлення дитини.
Хто може звернутись від імені дитини?
• Законний представник: батьки, прийомні батьки, батьки-вихователі, опікун, піклувальник та інші особи в передбачених законом випадках;
• У разі переміщення дитини без законних представників: родичі (баба, дід, прабаба, прадід, тітка, дядько, повнолітні брат або сестра), вітчим, мачуха, представник органу опіки та піклування.
Чи може дитина звернутись самостійно до служби у справах дітей?
Так, за умови досягнення 14 років
Які документи необхідно подати:
• Заповнену заяву про надання дитині статусу
! Заява не має офіційно затвердженої форми та заповнюється довільно. В ній слід повідомити про обставини та час, за яких дитині заподіяно шкоду внаслідок збройного конфлікту
• Копію свідоцтва про народження дитини або іншого документа, що посвідчує особу дитини
• Копію документа, що посвідчує особу заявника.
! Якщо дитина проживає/перебуває в закладі охорони здоров’я, навчальному або іншому закладі – копію документу, який підтверджує факт зарахування дитини
• Копію документа, що підтверджує повноваження законного представника дитини або родинні стосунки між дитиною та заявником, або повноваження представника органу опіки та піклування.
• Копію довідки переселенця дитини АБО документа, який підтверджує місце проживання/перебування дитини в зоні АТО
! Місце проживання внутрішньо переміщеної особи підтверджує довідка переселенця.
• Копії заяв про вчинення кримінального правопорушення щодо дитини ТА про залучення дитини до кримінального провадження як потерпілої або визнання дитини потерпілою, зареєстровані в установленому порядку у відповідних правоохоронних органах

У разі необхідності отримання консультацій з правових питань звертайтеся до Кропивницького місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53. Тел.: 095 876 62 33, (0522) 32-08-24.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103 (цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Адреси бюро правової допомоги:
Долинське бюро правової допомоги
м. Долинська, вул. Шевченка, 59
Компаніївське бюро правової допомоги
смт Компаніївка, вул. Паркова, 4
Новомиргородське бюро правової допомоги
м. Новомиргород, вул. Соборності, 106
Новгородківське бюро правової допомоги
смт Новгородка, вул. Центральна, 1
Устинівське бюро правової допомоги
смт Устинівка, вул. Благодатна, 1.