Компаніївка
Переглядів: 1362

Як нараховується заробітна плата військовослужбовцям, з якими укладені контракти на проходження військової служби в Збройних Силах України.

До Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надійшло звернення щодо надання роз’яснення з питання – як нараховується заробітна плата військовослужбовцям, з якими укладені контракти на проходження військової служби в Збройних Силах України.
З даного питання консультує Юлія Гула, начальник відділу правової інформації та консультацій.
Відповідно до ст. 119 КЗпП України, на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватися у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.
Працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу» і «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів.
За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, зокрема і шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві. Йдеться про установу, організацію, фермерське господарство, сільськогосподарський виробничий кооператив незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.
Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України, відповідно до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.
Зважаючи на вищевикладене, стаття 119 КзПП України, в редакції, яка є чинною на даний час, гарантує працівникам, прийнятим на військову службу за контрактом право на збереження місця роботи, посади і середнього заробітку під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення.
При цьому, питання наявності особливого періоду в державі поза часом проведення мобілізації було предметом судових розглядів.
Зокрема, Вищий адміністративний суд України у постанові від 16.02.2015 (справа № 800/582/14), виходячи із системного аналізу норм Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», зазначив, що закінчення періоду мобілізації не є підставою для припинення особливого періоду. Враховуючи вищезазначене, з огляду на зміст заходів мобілізації та демобілізації, визначених Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», з 17.03.2014 і по теперішній час, незважаючи на те, що рішення про проведення мобілізації не оголошувалося, воєнний стан не вводився, Збройні Сили України функціонують в умовах особливого періоду.
Порядок виплати середньої заробітної плати на час дії контракту, укладеного із працівником, здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100.
Частина 7 ст. 41 КУпАП встановлює адміністративну відповідальність за порушення встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України “Про військовий обов’язок і військову службу”, “Про альтернативну (невійськову) службу”, “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.
Також, за порушення гарантій та пільг, встановлених вищенаведеними законами, встановлена відповідальність згідно статті 265 КзПП України.
Зазначимо, що надане роз’яснення не є нормативно-правовим актом, носить лише роз’яснювальний, інформаційний та рекомендаційний характер і не містить правових норм, які впливають на права, свободи та законні інтереси громадян.
За додатковою інформацією звертайтеся до Кропивницького місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53. Тел.:09587 662 33, (0522) 32-08-24.
Адреси бюро правової допомоги:
Долинське бюро правової допомоги
м. Долинська, вул. Шевченка, 59
Компаніївське бюро правової допомоги
смт Компаніївка, вул. Паркова, 4
Новомиргородське бюро правової допомоги
м. Новомиргород, вул. Соборності, 106
Новгородківське бюро правової допомоги
смт Новгородка, вул. Центральна, 1
Устинівське бюро правової допомоги
смт Устинівка, вул. Благодатна, 1.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.